Gezonde leefgewoonten

Roken

Uiteraard zullen wij u altijd adviseren om te stoppen met roken. In de praktijk is dat vaak moeilijker dan het lijkt. Het gaat er als eerste om dat u echt wilt stoppen met roken. Als u dat echt wilt, dan kunt u contact opnemen met ons voor eventuele begeleiding. Soms is tijdelijke medicatie een hulpmiddel. Daarnaast zijn enkele gesprekken soms een steuntje in de rug. Voor meer informatie kunt u ook terecht bij Stivoro.

 

Overgewicht

Veel mensen in Nederland hebben last van overgewicht. Indien u overgewicht hebt dan bent u zeker niet de enige! Het is een echte epidemie. Voor iemand met overgewicht is het vaak moeilijk om af te vallen. Ook hier geldt dat het pas zin heeft er wat aan te doen als u het ook echt wilt.

Het helpt als u tegelijkertijd iets kunt doen aan extra lichaamsbeweging. Niet zozeer om meer af te vallen, als meer om uw conditie te verbeteren zodat u meer spierweefsel krijgt en daarmee ook een hogere stofwisseling.

Als het niet lukt om meer te bewegen door bijvoorbeeld beperkingen met bewegen, dan is het extra moeilijk om af te vallen. U kunt dan sinds kort in Delft terecht bij een beweegcoach, die 1 op 1 met u gaat kijken hoe u met uw beperkingen toch aan voldoende lichaamsbeweging kunt komen.

Ook kunt u altijd contact opnemen met een diëtiste, die zoveel mogelijk vanuit uw wensen en gewoonten een passend advies zal geven. Meer informatie: www.kiesbeter.nl. Op woensdagmiddag werkt in onze praktijk Lindey de Jong, diëtiste van Careyn. Als u wilt dan kunnen wij u met haar in contact brengen.

Voor algemene informatie over gezonde voeding: voedingscentrum

 

Verslaving

Wanneer u denkt verslaafd te zijn aan middelen, dan is het misschien een goed idee dit te bespreken met de dokter op het spreekuur. Het kan gaan om alcohol, drugs, maar ook om internetverslaving of een gokverslaving.

Als u wilt kunnen we kijken wat er aan te doen is. Aanmelden kan bij Brijder Verslavingszorg. Centrale aanmelding: 088 – 358 2000.

Speciaal voor jongeren is er Drugscompas.

Voor algemene informatie over overmatig alcoholgebruik en de gevolgen daarvan zie www.alcoholinfo.nl.

 

Seksualiteit

Heeft u vragen over seksualiteit of SOA’s, dan kunt u daarvoor een afspraak maken op het spreekuur. Ook zijn er diverse sites die u verder kunnen helpen. Zie hiervoor www.seksualiteit.nl.

Voor informatie over seksueel overdraagbare aandoeningen, SOA-preventie en veilig vrijen zie Soa Aids Nederland.

 

Sociale ondersteuning van Delft Support

Delft Support is er voor alle inwoners van Delft met een zorg- of hulpvraag op het gebied van Wmo en jeugdhulp die het op eigen kracht even niet meer redden. Bereikbaar op werkdagen van 9.00-17.00 op 14015 of via delftsupport.nl.

 

Wmo

Hoe houdt u zo lang mogelijk de regie op uw eigen leven? Kunt u zich door een (lichamelijke) beperking moeilijk zelfstandig redden in huis? Of heeft u moeite om alleen te reizen en activiteiten te ondernemen? Dan kunt u terecht bij Delft Support voor maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Ook als het u als mantelzorger soms te veel wordt, helpen wij u verder.

 

Jeugd

Heeft u vragen over het opvoeden of opgroeien van uw kind tot 18 jaar? Wordt uw kind gepest of heeft hij weinig vrienden, reageert hij anders dan anderen of lijkt hij last te hebben van uw scheiding? Dan kunt u hiervoor terecht bij de professionals van Delft Support. De medewerkers adviseren en zoeken samen met u naar een oplossing.

 

Meldpunt Bezorgd

Maakt u zich (ernstige) zorgen om mensen die in een zorgelijke situatie verkeren en daar geen hulp voor vragen? U kunt uw melding online doorgeven. Meldpunt Bezorgd is ook telefonisch bereikbaar via het nummer 0900 040 040 5 tussen 9.00 uur en 17.00 uur van maandag t/m vrijdag. Wanneer er sprake is van een noodsituatie, dan adviseren wij om 112, de huisarts of – buiten kantoortijden – de huisartsenpost te bellen.

Ga naar de inhoud