Vrouwen

Zwangerschap

Wij kunnen ons voorstellen dat er allerlei vragen kunnen zijn rondom zwangerschap(-swens). U kunt deze vragen altijd aan onze assistente stellen dan kunnen wij u verder helpen.

Een zwangerschapswens: het preconceptieadvies.

In de toekomst zal het misschien een gewoonte worden om al vóór de zwangerschap een afspraak te maken op het spreekuur. Dit heet preconceptie-advisering. Op dit moment is het nog niet standaard de gewoonte bij de huisarts. U kunt evenwel op uw verzoek altijd aangeven of u hiervoor in aanmerking wilt komen. Wij kunnen dan met u bespreken of er risicofactoren zijn voor uw zwangerschap waar u speciale maatregelen voor kunt nemen. Meestal gaat dat om het bespreken van bepaalde leefgewoonten zoals alcohol- of drugsgebruik, roken of extreem overgewicht.

Daarnaast zullen we u het gebruik van foliumzuur 0.5 mg adviseren. Dit vermindert de kans op een kind met een open ruggetje. In zeldzame gevallen heeft u hiervan meer nodig dan 0.5 mg. Als u eerder een kind heeft gekregen met een open ruggetje, of als er een kind met een open ruggetje in de familie voorkomt of als u medicatie gebruikt waardoor het foliumzuurgehalte verlaagd wordt, neem dan contact met ons op. Het kan zijn dat de dosering foliumzuur dan verhoogd moet worden.

Omdat u bij een zwangerschapswens nooit helemaal weet of u al (net) zwanger bent, raden we u ook in deze fase al aan geen rauw vlees meer te nuttigen of te bereiden met uw handen. Het gebruik van rauwe melkproducten wordt vanwege een mogelijke aanwezigheid van de Listeria afgeraden. Ook dient u handschoenen te gebruiken voor het werken in de tuin en bij het verschonen van de kattenbak om besmetting met Toxoplasma, soms aanwezig in kattenuitwerpselen, te voorkomen.

Het kan zijn dat u chronische medicatie gebruikt. U kunt dan een advies krijgen hoe daarmee om te gaan tijdens een eventuele zwangerschap. Eigen ziekten op het gebied van gynaecologie of verloskunde of juist daarbuiten, kunnen eventueel aan bod komen tijdens zo’n gesprek. Als er bepaalde erfelijke ziekten in de familie voorkomen, of aangeboren afwijkingen dan kan het nuttig zijn dit te bespreken.

Onderzoek heeft uitgewezen dat bijna alle stellen wel 1 risicofactor hebben waarvoor een specifiek advies van nut kan zijn.

Ongewenst uitblijven van zwangerschap
Wanneer u al langer dan 1 jaar onbeschermd seksueel contact heeft zonder dat een zwangerschap is ontstaan dan kan het zijn dat uw kansen verlaagd zijn. Als u het wilt kunt u met ons bespreken welke stappen u dan zou willen nemen. Als u ouder dan 38 jaar bent dan zouden wij het goed vinden als u daarvoor bijvoorbeeld al na ongeveer 6 maanden op het spreekuur komt. Aan de ene kant is het op die leeftijd altijd iets moeilijker om spontaan zwanger te worden en dan zou je het juist de tijd willen geven. Maar aan de andere kant heb je ook minder tijd om eventuele behandelingen te starten.

Meer informatie over de oorzaken en eventuele behandelmogelijkheden kunt u vinden op een website van de afdeling gynaecologie van het Reinier de Graaf Gasthuis. En zie de site van het IVF.

Een gewenste zwangerschap

In dat geval zijn we blij voor u en raden wij u aan met ons contact op te nemen. Wij kunnen u dan verder adviseren over de zwangerschapsbegeleiding en bevalling. Op de site van het RdGG vindt u ook informatie waar u begeleid kunt worden.  Hier vindt u ook alle adressen van verloskundigen in en om Delft.

Meer informatie over zwangerschap vindt u ook op de site van het RIVM.

Wie begeleidt mijn zwangerschap?

Het is de bedoeling dat u rond 8 weken zwangerschap (dat is gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie) de eerste afspraak heeft bij de verloskundige of gynaecoloog.

De eerste weken van de zwangerschap zijn altijd spannend. Hopen dat het goed gaat. Mocht u in deze beginperiode (dus voordat u contact hebt gehad met een verloskundige of gynaecoloog) klachten krijgen van vaginaal bloedverlies en/of buikpijn, neemt u dan contact met ons op.

Over het algemeen hebben de huisartsen (zeker in de stad) steeds minder te maken met zwangerschap en bevalling. U gaat voor begeleiding altijd naar de verloskundige of de gynaecoloog. Als u niet zeker bent waar u “thuishoort” kunt u dat met de dokter bespreken. Er bestaat een lijst met medische indicaties die aangeven dat u bij de gynaecoloog begeleid hoort te worden. U kunt dit navragen bij uw huisarts.

Een ongewenste zwangerschap

Het kan zijn dat u onverwacht zwanger bent geraakt zonder dat u dit heeft gewenst. Of misschien is het u overvallen en twijfelt u over wat u wilt. Dit kunt u altijd met ons bespreken. Het is voor u zelf, maar ook voor instellingen waar u geholpen kunt worden een zwangerschap te beëindigen, altijd belangrijk dat u samen met uw eventuele partner 1 week bedenktijd hebt genomen alvorens een definitieve beslissing te nemen. Een kliniek die u kan begeleiden in geval van een abortuswens is de Abortuskliniek Den Haag.

 
Overgangsklachten

Veel vrouwen ervaren gedurende de periode rond de menopauze een periode klachten. Voor deze vrouwen kan het wellicht nuttig zijn de volgende site te raadplegen. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, aarzel dan niet dit met ons te bespreken op het spreekuur.

folder  U kunt diverse folders vinden op de site van het NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie).

 
Cardiale klachten bij vrouwen en verhoogde bloeddruk

In de levensperiode van 45 tot 55 jaar wijten veel vrouwen klachten aan de overgang. Dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Er is steeds meer bekend over hartklachten bij vrouwen. Deze presenteren zich soms niet op de klassieke wijze met pijn op de borst bij inspanning. Als u twijfelt of u klachten heeft die met het hart te maken kunnen hebben, maak dan zeker een afspraak op het spreekuur. Het begint ermee om informatie te hebben over uw bloeddruk. Als u deze zelf meet is dat prima. U kunt ook bij uw huisarts vragen om een bloeddrukmeting. 

 

Bevolkingsonderzoeken

Door de KWF kankerbestrijding is recent een internettest ontwikkeld die een globale schatting geeft van het individuele risico op 12 veel voorkomende kankersoorten. Het kan nuttig zijn deze test te doen omdat het u inzicht geeft in de risicofactoren die daarbij een rol spelen. In vele gevallen kunt u daar zelf ook een rol in spelen door bijvoorbeeld life style aanpassingen.

Alle vrouwen worden vanaf een bepaalde leeftijd opgeroepen zich te laten testen op de volgende aandoeningen:

Baarmoederhalskanker (vrouwen tussen 30 – 60 jaar, elke vijf jaar een uitstrijkje)

Borstkankeronderzoek (vrouwen tussen 50– 70 jaar, elke twee jaar een mammografie).

Zie ook onze preventiepagina.

Voor meer informatie en ook voor veelgestelde vragen, zie de site van het RIVM.

Ga naar de inhoud