Uitstrijkjes

Volgens het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker ontvangen vrouwen tussen 30 – 60 jaar elke 5 jaar een uitnodiging voor een uitstrijkje. Dit is steeds in de leeftijdsgroep 30, 35, 40 en zo verder. Indien u geen uitnodiging heeft ontvangen op bovengenoemde leeftijden, of u heeft meer dan 5 jaar geen oproep gehad, neemt u dan contact met ons op.

Volgend jaar zal de werkwijze van het oproepen op initiatief van VWS veranderen. Op dit moment weten we nog niet precies hoe dit eruit gaat zien. Zodra dit bekend is laten wij dat weten.

Deelname aan het bevolkingsonderzoek is gratis. Let op het volgende: Indien er een vervolgonderzoek nodig is omdat het uitstrijkje niet helemaal goed was, dan worden de kosten daarvan wel bij u gedeclareerd. (Het kan zijn dat u kosten moet betalen wanneer u uw eigen risicobedrag nog niet heeft “opgemaakt”.)

Het kan zijn dat u geopereerd bent en geen baarmoeder meer heeft. In dat geval kunt u dat aangeven: wij zorgen er dan voor dat u geen oproep meer zult ontvangen.

Indien u tussentijds al een uitstrijkje heeft laten maken omdat u klachten had, dan blijft de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek nog steeds staan. Als u vlak voor de datum van de oproep een uitstrijkje heeft laten maken (binnen 1 jaar), dan kunt u de oproep overslaan.

Voor meer informatie en ook voor veelgestelde vragen, zie www.rivm.nl/bevolkingsonderzoeknaarbaarmoederhalskanker.