Actuele medische informatie

Rijveiligheid en medicatie:

Heeft u vragen over uw medicatie met betrekking tot rijveiligheid dan kunt u dat controleren met behulp van de volgende site:  www.rijveiligmetmedicijnen.nl/

Overgangsklachten

Veel vrouwen ervaren gedurende de periode rond de menopauze een periode klachten. Voor deze vrouwen kan het wellicht nuttig zijn de volgende sitete  raadplegen. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, aarzel dan niet dit met ons te bespreken op het spreekuur.

www.nvog.nl/Sites/Files/0000000108_Overgang.pdf

 

Q koorts

Let op! Voor mensen met een van onderstaande beelden kan het nuttig zijn om u te laten vaccineren voor Q koorts, ook als u niet in een besmettingsgebied woont:

Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar www.rivm.nl/qkoorts.

Bij vragen hierover kunt u met ons contact opnemen. Indien u inderdaad in aanmerking komt voor vaccinatie dan kunnen wij u verwijzen. Het is van belang dat dit vroeg in het seizoen gebeurt (eigenlijk voor april).

Vitamine D

Steeds vaker komt vitamine D in het nieuws. Er zijn onderzoeken die laten zien dat vitamine D niet alleen belangrijk is ter voorkoming van fracturen, maar ook van nut is op diverse andere gebieden. (Voorkoming kanker? MS? Diabetes?) Definitief onderzoek moet dit verder uitwijzen.

Ondertussen is ook bekend dat veel mensen in Nederland onvoldoende vitamine D via zonlicht of voeding binnenkrijgen. Vooral ouderen lopen een risico. Zij hebben juist een voordeel bij een relatief hoge spiegel vitamine D.

Omdat lang niet iedereen op de hoogte is van het advies van de gezondheidsraad, geven wij u hierbij de aanbevolen hoeveelheden:

dagelijks 10 microgram (400 IE) vitamine D extra wordt gebruikt door:

* Dit advies geldt niet voor kinderen die dagelijks meer dan een halve liter zuigelingenvoeding of opvolgmelk gebruiken.

dagelijks 20 microgram (800 IE) vitamine D extra wordt gebruikt door:

Vitamine D kan bij apotheek of drogist worden gekocht. Indien een hoge dosering nodig is kan dit ook voorgeschreven worden via de huisarts. U kunt ons hier altijd voor raadplegen.