Preventie

Algemene check-up: onze benadering

Er zijn steeds meer stemmen die zeggen dat de huisarts meer moet doen aan preventie (het voorkomen van aandoeningen). Natuurlijk is het voorkomen altijd belangrijker dan genezen. Op dit moment is de huisartsenzorg nog niet volledig toegerust om hier veel extra aandacht aan te geven. Wel kunnen wij u op weg helpen.

Wanneer iemand op het spreekuur komt met de vraag: “Ik wil eens helemaal worden nagekeken, ben ik wel gezond?” dan kunnen we kijken naar de eventuele risico’s die u loopt op aan aandoening. Een aantal dingen zijn daarvoor belangrijk om te weten:

 

Uit deze vragen kunnen soms belangrijke adviezen voortvloeien. Daarna zullen wij u nakijken, waarbij soms aanvullend onderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig kan zijn.

N.B. Afwezigheid van ziekte kunnen wij – of een andere arts – u nooit garanderen.

 

Preventie van kanker

 

Door de KWF kankerbestrijding is recent een internettest ontwikkeld die een globale schatting geeft van het individuele risico op 12 veel voorkomende kankersoorten. Het kan nuttig zijn deze test te doen omdat het u inzicht geeft in de risicofactoren die daarbij een rol spelen. In vele gevallen kunt u daar zelf ook een rol in spelen door bijvoorbeeld life style aanpassingen.

 

Alle vrouwen worden vanaf een bepaalde leeftijd opgeroepen zich te laten testen op de volgende aandoeningen:

 

Vanaf 2014 is voor de gehele bevolking een screeningstest op darmkanker beschikbaar. In de praktijk betekent dit dat u vanaf het 50 e levensjaar elke 2 jaar een oproep ontvangt om een klein beetje ontlasting op te sturen per post. Er wordt dan gekeken of de ontlasting bloed bevat. Dat kan een teken zijn van afwijkingen in uw darmen zoals bijvoorbeeld een poliep, of darmkanker. Omdat darmkanker altijd begint als een poliep en de ontwikkeling naar darmkanker altijd enige jaren in beslag neemt is het een zinnige screeningstest. Zie ook op:  wwwdarmkanker.info/pages/view.php?page_id=161.nl

 

Bij het voorkomen van kanker in de familie kan het in sommige gevallen zinvol zijn regelmatig(er) te testen of er kanker aanwezig is. Dat kan zijn in de volgende gevallen:

 

Als prostaatcarcinoom in de familie voorkomt, dan kan het zinvol zijn dit met de dokter te bespreken.

Preventieve testen