Leefgewoonten

Roken

Uiteraard zullen wij u altijd adviseren om te stoppen met roken. In de praktijk is dat vaak moeilijker dan het lijkt. Het gaat er als eerste om dat u echt wilt stoppen met roken. Als u dat echt wilt, dan kunt u contact opnemen met ons voor eventuele begeleiding. Soms is tijdelijke medicatie een hulpmiddel. Daarnaast zijn enkele gesprekken soms een steuntje in de rug. Voor meer informatie kunt u ook terecht bij www.stivoro.nl.

Overgewicht

Veel mensen in Nederland hebben last van overgewicht. Indien u overgewicht hebt dan bent u zeker niet de enige! Het is een echte epidemie. Voor iemand met overgewicht is het vaak moeilijk om af te vallen. Ook hier geldt dat het pas zin heeft er wat aan te doen als u het ook echt wilt.

Het helpt als u tegelijkertijd iets kunt doen aan extra lichaamsbeweging. Niet zozeer om meer af te vallen, als meer om uw conditie te verbeteren zodat u meer spierweefsel krijgt en daarmee ook een hogere stofwisseling.

Als het niet lukt om meer te bewegen door bijvoorbeeld beperkingen met bewegen, dan is het extra moeilijk om af te vallen. U kunt dan sinds kort in Delft terecht bij een beweegcoach, die 1 op 1 met u gaat kijken hoe u met uw beperkingen toch aan voldoende lichaamsbeweging kunt komen. Via de volgende link kunt u een formulier invullen, waarna zij contact met u opneemt. De link is: www.meezhn.nl

Ook kunt u altijd contact opnemen met een diëtiste, die zoveel mogelijk vanuit uw wensen en gewoonten een passend advies zal geven: www.kiesbeter.nl/zorgverleners/dietist. Op donderdag werkt in onze praktijk Lisette Berkers, diëtiste van Careyn. Als u wilt dan kunnen wij u met haar in contact brengen.

Voor algemene informatie over gezonde voeding zie www.voedingscentrum.nl.

Verslaving

Wanneer u denkt verslaafd te zijn aan middelen, dan is het misschien een goed idee dit te bespreken met de dokter op het spreekuur. Het kan gaan om alcohol, drugs, maar ook om internetverslaving of een gokverslaving.

Als u wilt kunnen we kijken wat er aan te doen is. Aanmelden kan bij Brijder Verslavingszorg (www.brijder.nl). Centrale aanmelding: 088 – 35 83 300.

Speciaal voor jongeren is er www.drugsweb.nl.

Voor algemene informatie over overmatig alcoholgebruik en de gevolgen daarvan zie www.alcoholinfo.nl.

Seksualiteit

Heeft u vragen over seksualiteit of SOA’s, dan kunt u daarvoor een afspraak maken op het spreekuur. Ook zijn er diverse sites die u verder kunnen helpen. Zie hiervoor www.seksualiteit.nl.

Voor informatie over seksueel overdraagbare aandoeningen, SOA-preventie en veilig vrijen zie www.soa.nl.